Öncelikle hemen hemen tüm bilgisayarlarda bir ağ bağdaştırıcısı vardır.
Bunlar fax modem, 3g modem, wireless kart, ethernet kart olabilir.
Genellikle ethernet kartı ve wireless kartı olan bilgisayarları kullanmaktayız.
Bilgisayarımız çalınınca izlememiz gereken yok basittir.
Bilgisayarımıza ait fatura ve seri no ile polise başvurmak ya da doğrudan savcılığa başvurmak(savcılıklar genellikle takipsizlikle sonuçlar)
Her ethernet kartı ve Wireless kartlarının kendine özel birer mac adresi vardır.
Görselde gördüğünüz beyaz yuvarlak içerisindeki kodu ipconfig /all komutunu kullanarak bilgisayarımızda bulunan fiziksel ve sanal ağ bağdaştırıcılarına ait bilgileri göreceğiz.
Listelenen ağ bağdaşdıştırıcıları arasında KIRMIZI yuvarlak içerisinde gösterdiklerim fiziksel ağ bağdaştırıcılarımızdan sırasıyla ethernet ve wireless kartlarıdır.
SARI renkle yuvarlak içine aldıklarım ise bu ağ bağdaştırıcılarına ait mac adreslerinin olduğu kısımlardır. (güvenlik sebebi ile resimde bu bilgilere karartma uyguladım - kişisel güvenlik önemli ;) )
Mac adres bilgilerini mutlaka bilgisayarınız kaybolmadan bir yere kaydedin, resmini çekin veya ekran görüntüsünü alıp şifreli bir winrar dosyası içerisinde mailinizde devamlı olarak depolayın. Zira herhangi bir hırsızlık durumunda bu bilgiler size lazım olacak.
Eğer Mac adresinizi bir yere kaydetmeden kişisel bilgisayarınızı çaldırmanız durumunda mutlaka ama mutlaka fatura veya seri no bilgisi şart.
Elinizde seri numara da yok ise gidip bilgisayarı aldığınız firma ile iletişime geçip faturadan sorgulama yolu ile ürünün depo irsaliye numarası vs.. ile öncelikle seri numarasını öğrenmelisiniz.
Eğer elinizde bilgisayarınıza ait seri no veya ağ bağdaştırıcılarına ait mac adres bilgileri ve fatura yahut alındığı firma ile ilgili bilgiler yok ise hiç aramayın bilgisayarınızı ve boş yere adli mercileri de meşgul etmeyin, zira bulunması için sadece dua etmelisiniz.
Şimdi eğer mac adresini zamanında almamış iseniz bilgisayarın mutlaka bir şekilde seri numarasını bulup adli mercilere başvurmalısınız.
Adli merciler bilgisayarınızın seri numarasından üretici firma ile iletişime geçerek bilgisayarınıza ait mac adreslerini talep eder.
Eğer mac adresinizi bilmiyorsanız, seri numarasına ulaşamıyorsanız bir şansınız daha vardır, düşük bir ihtimal de olsa bu şansınızı da mutlaka değerlendirmelisiniz.
Bilgisayarınız ile gerek wireless gerekse de ethernet kartı üzerinden bir modem vasıtası ile internet bağlantısı gerçekleştirdiyseniz ilgili modemin (eğer ayarı yapılmış ise) DHPC log kaydına gözatarak geçmişte bağlanan bağdaştırıcılar bilgisinden mac adresini yine tespit edebilirsiniz.
Mac adresiniz adli merciye ulaştıktan sonra ki safahata tam hakim değilim. Zira daha önce böyle bir olayın takipçisi, gözlemcisi ve araştırmacısı olmadım.
Ama tahminen adli merci tespit ettiği mac adresini TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı)’na iletir ve sizin bilgisayarınızın çalındığı&kaybolduğu tarihten sonra bu bilgisayarın tespit edilen mac adresi ile internet erişimi yapıp yapmadığı, yapmış ise en son hangi tarih, saat ve ip adresi ile erişim yaptığı ve bu ip adres bilgisinden de gerçek adresin tespiti ile ilgili adrese yapılacak bir baskın veya araştırma ile bilgisayarınız tespit edilebilir.
Eğer TİB ’in mac adreslerinden tarama yolu ile ip adres ve gerçek adres tespit imkanı yok ise yahut öyle bir çalışmayı ufak tefek hırsızlık vakaları ile ilgili yapmıyor ise ben bu tespitin başka yerden yapılabileceği kanaatini getiremiyorum.
Benim anlatımım bu kadar, var ise konuya eklemek istediğiniz bilgi ve tecrübeleriniz, eklediğiniz takdirde başına böyle bir olay gelmiş kardeşlerimize tecrübe ve yol göstermiş oluruz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder