5 Ağustos 2014 Salı

Kısa film nasıl çekilir?

Kısa film ya da kısa metraj, belirli bir süreden daha kısa süren sinema yapıtlarına verilen genel isim.
Şuan ki bulunduğumuz dönemde çok popüler olmuş ve her alanda kısa film bulunmaktadır.

Ancak iyi bir kısa film yapmak istiyorsanız zamana ve biraz paraya ihtiyacınız olacaktır. 

1- Vizörde gördüğünüze güvenmeyin. Yaptığınız çekimlere güvenmek doğru bir yol değildir, çektiğiniz sahneleri bir de kendi gözünüzle görmek sizin için daha iyi olacaktır.



Unutmayın: Görüntüleri kaydedebilirsiniz, ama bu bir filmi oluşturmuyor. Görüntülerinizi tek tek oluşturmanızı tavsiye ederiz.

2- Eğer etrafınızda sosyal bir kitle varsa örneğin kastettiğimiz şey arkadaşlarınızda veya yakınlarınızda fotoğraf makinesi varsa (profesyonel) ödünç veya kira olarak alabilirsiniz yoksa satın almaya kalkışırsanız size çok büyük maddi sorunlar oluşturur. Kameranızın aşağıdaki özelliklerini öğrenin

Focus ring (odak noktası)



White balance (beyazlık dengesi)



Iris



3- Kendinize yön gösterebilecek konusu Yönetmenliğe dayalı olan bir kitap alın ve onu okuyun. O kitaplar sizin kamera açısı vs. her alanda neler yapmanız gerektiğini açıklayacaktır.



4- Yapacağınız kısa filmin türünü belirleyin. Bir öykü mü yoksa belgesel mi yapacaksınız? Komedi mi yoksa aksiyon mu? Bunlar sizin kısa filmi çekmeden önce senaryoyu düşünmenizi sağlayacaktır. Senaryolarınızı docs.google veya celtx üzerinden yazabilirsiniz.



Bir kurgu filmi yapmayı planlıyorsanız o bir anlatım (öykü) biçiminde olmalıdır. Temel bir hikaye fikiri düşünün. Günlük hayatta gazetelerden, haberlerden, vb filmlerden de esin alarak yapabilirsiniz.

5- Fikrinin kağıda dök. Biz size genelde Celtx kullanmanızı tavsiye ederiz. Karakter anlatımlarında, komut yazımında, senaryo yazımı vs. her alanda kitap benzeri bir belge oluşturur.



6- Senaryo yazmak



7- Senaryo yazarken aşağıdaki notları göz önünde bulundurun



1- Karakter gelişimi
2- Hedef noktası belirleme
3- Olay
4- Karakter hareket biçimleri

8- Hikaye tablosu hazırlayın. İlk önce kameranızın özelliğini belirleyin. Örneğin: geniş çekim, orta çekim, portre çekim, omuz üzerinden çekim vs.



9- Her sahne için gereken kararlar. Buna analiz sayfası da denir.



10- Sahnenin ayarını belirleyin. Dış çekim mi olacak? İç mekan içerisinde bir çekim mi olacak?



11- İhtiyacınız olacak olan ekipmanları belirleyin. 



12- Oyuncular ve ekipleri belirleyin.



13- Sahne kostümleri, makyajlar vs. 



14- Film çekimi için ekipmanlar kurulur. Çekim sırasında size yardımcı olacak bir kaç tane adam da olmalıdır örneğin:

Kameraman



Görüntü yönetmeni



Kayıt cihazı



Kostum ve makyajcılar



Teknik servis



Aydınlatmalar



15- Bütçenizden giden paraları yemek, ekipmanlar vs. film içerisinde harcadığınız miktarları not almayı unutmayın. 



16- Ana çekimleri tamamlayın.



17- Filmi düzenleyin: Pahalı programlar gerektirmez. Çektiğiniz filmi efektler vs. eklemek isterseniz çok pahalı programlara gerek duymazsınız bu konuda becerisi, yeteneğe sahip olan bir uzman bulursanız işiniz kolaylaşır.



18- Arkaşlarla, aile ve YouTube’da paylaşmak. Eğer çektiğiniz filme çok güveniyorsanız film ajanslarına veya kısa film festivallerine gönderebilirsiniz. Unutmayın: Çektiğiniz her film mükemmel olmak zorunda değil zaman geçtikce kendinize güveniniz artar daha iyi filmler oluşturabilirsiniz.



İyi şanslar..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder